Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Riksbanken flaggar upp för räntehöjning
 • RiksbankschefenRäntan kommer att höjas mer än vad Riksbanken räknade med i sin prognos i februari. Det flaggade riksbankschefen Stefan Ingves upp för vid ett tal i Tylösand, enligt en TT-artikel som publiceras i flera tidningar, bland andra DN, Dina Pengar och Privata affärer.

  Han angav flera orsaker: Lönerörelsen, hög efterfrågan på arbetsmarknaden och ökade huspriser på grund av att fastighetsskatten ska avskaffas.

  Många familjer får nog inrikta sin kosthållning på blodpudding framöver. Men å andra sidan, blodpudding är gott.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:40

 • 4 Kommentarer

  • Diversifierad skriver:

   Hejsan! För det första är det gamla nyheter att dom tänker höja räntan mer än dom trodde i februari, det berättade dom redan den 4/5. Du kan läsa det hos DN eller hos mig.

   http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=646223
   http://diversifierad.blogspot.com/2007/05/riksbanken-gr-tvrtom.html

   Det han sa var snarare att dom inte tänker höja räntebanan så mycket som marknaden är rädda för vilket fick marknadsräntorna att sjunka.

   http://diversifierad.blogspot.com/2007/05/inte-dagens-nyheter.html

   För det andra säger han här ingenting om ökade huspriser på grund av avskaffande av fastighetsskatt. Vad han säger är att det möjligen kan bli ökningar av priser på annat i områden som har hög fastighetsskatt eftersom dom får mer pengar att handla för. Han säger dessutom att det är att se som en engångs effekt och inte något långsiktigt, dvs inget som måste korrigeras med höjd ränta.

  • Carl skriver:

   Jag kan bara referera till TT-artikeln som finns i alla tre tidningarna, dock med lite olika ingresser.

   Enligt artikeln nämnde han ökade huspriser som en anledning. Om husprisökningarna är en engångseffekt återstår att se. Ekonomisk teori säger att ökade priser kommer att smitta av sig till hela regionen eftersom maarknaden i det här fallet inte följer kommungränser.

   P.S. Ditt inlägg höll på att hamna i pappersorgen eftersom det innehåller tre länkar. Se kommentarsreglerna. D.S.

  • Diversifierad skriver:

   Hej igen. Missade reglerna, ledsen för det. Tack för att jag ändå fick göra mig hörd!

   Läs gärna artikeln igen och försök hitta något om att höjda huspriser skulle vara en del av anledningen till uppjusteringen av räntebanan. Jag kan då inte hitta det!

   Han säger att det kan bli prisökningar i vissa delar av landet, men att det är att se som en engångseffekt. Alltså att det inte, åtminstone i nuläget, är en av anledningarna.

  • Carl skriver:

   Bloggare älsskar att diskutera.

   Jag tycker inte att jag ägnar mig åt någon avancerad Kremlogogi. Om riksbankschefen bland andra inflationsdrivande faktorer diskuterar ökade huspriser är slutsatsen självklar. Han anser det vara en (potentiellt) inflationsdrivande faktor.

   Visserligen tror han att det är en engångseffekt ”i vissa områden”. Det återstår att se. Men huspriserna lär inte öka i skogen kring Knäckebröhult.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.