web analytics
 • Trafik 07.11.2008

  I dag är det fritt fram för vem som helst som fyllt 15 år att köra moped. Det finns inga krav på någon som helst förarutbildning. Problemet är att 15-åriga mopedförare är kraftigt överrepresenterade i olycksstatistiken; de löper ungefär 15 gånger större risk att trafikdödas än en bilförare. För att ändra på det föreslår regeringen krav på förarbevis, obligatorisk utbildning och godkänt förarprov, läser jag i Riksdag & Departement.

  För så kallade EU-mopeder, som får gå i maximalt 45 kilometer i timmen, finns redan krav på förarbevis. Regeringen vill för denna typ av fordon införa en ny körkortsbehörighet, AM, vilket är en anpassning av EU-regler.

  Som för andra typer av förarbevis ska den som begår trafikbrott kunna få en varning eller få sitt körkort återkallat.

  Den sammanlagda kostnaden för körkortstillstånd, förarbevis, utbildning och provavgift på omkring 2 000 kronor. En avgift regeringen tror och hoppas kommer att betala sig i form av ökad trafiksäkerhet och färre olyckor.

  De nya kraven föreslås träda i kraft den 1 oktober nästa år.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 6:40

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.