Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Lång väntan på budget- och skuldrådgivning
  • Privatekonomi 19.11.2008

    Varje kommun är enligt lag skyldig att erbjuda budget- och skuldrådgivning till dem som vill ha hjälp att reda upp sin ekonomi. Men många tvingas vänta länge, hör jag på Ekot.

    I Stockholm, där de längsta köerna finns, kan man få vänta i upp till två år på att få träffa en budget- och skuldrådgivare.

    Flera av dem som stått lång tid i kö vänder sig då istället till ideella organisationer för att få hjälp, som föreningen Insolvens Stockholm.

    – Det var en kvinna som kom till oss som hade stått i kö i två år hos sin kommunala budget- och skuldrådgivare. De väntetiderna som budget- och skuldrådgivarna har, de är inte dimensionerade på något sätt till mängden skuldsatta. Öka mängden budget- och skuldrådgivare, se till att människor som står inför ekonomiska problem snabbt får hjälp, för får de inte det så blir det förödande konsekvenser, säger Ulrika Ring på Insolvens Stockholm.

    Både Konsumentverket och Kronofogden tror att antalet skuldsatta som söker hjälp hos kommunerna, kommer att öka ännu mer nästa år om varslen som läggs nu leder till arbetslöshet och lågkonjunkturen håller i sig.

    Och om den nya skuldsaneringslagen som regeringen just nu utreder, träder i kraft i januari 2010 så väntas trycket på budget- och skuldrådgivarna öka ytterliggare. Därför är det extra viktigt att kommunerna börja jobba redan nu för att minska köerna, säger Karin Hällsten på Konsumentverket till Ekot.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 7:53

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.