Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Regeringens tandvårdsreform ingen succé
  • – Det här är en efterlängtad reform, sade socialminister Göran Hägglund när han lade fram propositionen om ett nytt tandvårdsstöd.

    I propositionen skriver regeringen om ett ”uppdämt behov” av tandläkarbesök som nu skulle bli av, och i budgeten finns extra pengar till tandvårdsstödet andra halvåret 2008 och hela 2009 för att klara boomen, läser jag i Riksdag & Departement.

    Nu konstaterar Försäkringskassan att rusningen till tandläkarna har uteblivit. I en rapport till regeringen skriver kassan ned sina prognoser för utgifterna för tandvårdsersättningar från 3,5 miljarder till 2,4 miljarder kronor under andra halvåret i år, en minskning med drygt 30 procent.

    Försäkringskassan ger två förklaringar. Den ena är att tandläkarna fått mindre tid över för patienterna på grund av ett krångligt IT-system. Enligt rapporter som Försäkringskassan har fått från olika tandläkare har det nya datasystemet för tandvårdsstödet inneburit upp till 40 procent mindre tid för patienter.

    Den andra förklaringen är sämre tider. Folk har inte råd att gå till tandläkaren, trots tandvårdsstödet, enligt tidningen.

    Reformen innebar en försämring för de äldre, berättar DN. Den tidigare gynnade gruppen patienter över 65 fördes vid halvårsskiftet över till den ersättningsgrupp där övriga vuxna återfinns. Dessförinnan hann 43.095 patienter över 65 ansöka om protetik, vilket gör att de kan välja mellan systemen.

    – Det var en jättevåg av patienter som tryckte på. De passade på medan försäkringen fortfarande var fördelaktig. För dem är det en betydande skillnad. Behandlingar kunde ofta vara mer än hälften så billiga, säger Jan-Ivan Smedberg, chef på S:t Eriks sjukhus, Folktandvården Stockholm, Sveriges största specialklinik för protetik.

    Protetik handlar ofta om större ingrepp som bryggor, implantat eller kronor. En typisk behandling tar omkring ett år att fullfölja, med tio till femton behandlingstillfällen. Många tandläkare har uppmuntrat patienterna att ansöka före systemskiftet, enligt DN.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 7:49

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.