Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dagens kuriositet – Klockan går fel!
  • Allmänt 24.11.2008

    Nästa års första timme blir längre än vanligt. Skottsekunden gör comeback efter tre års frånvaro, berättar Computer Sweden.

    Jorden är inget atomur. Den roterar snabbare ibland och långsammare ibland. Under 2000-talet har hastigheten ökat. Men eftersom ökningen är ungefär en tusendels sekund per dygn är det inget vi dödliga märker av. Medlet för att justera jordens variabla rotationshastighet heter skottsekund och är en extra sekund som skjuts in då och då.

    Vid årsskiftet är det dags igen. I stället för att på nyårsafton gå från 23:59:59 till 00:00:00, så kommer vi att vila en sekund på 23:59:60. Som tur är påverkas inte det svenska nyårsfirandet. Skottsekunden skjuts in på det brittiska tolvslaget, alltså en timme in på det nya året i Sverige. Du kan alltså stämma in i nedräkningen till det nya året utan att oroa dig.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:42

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.