Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Reklam gjord för korkskallar ger problem
 • Att jag tycker att det mesta av dagens reklam är en ren förolämpning av vår intelligens är knappast någon hemlighet för bloggens läsare. Det kanske beror på att majoriteten av all reklam görs av personer som har mössan på inomhus. De tror att männikor är lika korkade som dem själva. Men jag är tydligen inte ensam.

  Tre fjärdedelar av svenskarna väjer undan för reklamen i radio, tv och på internet. För att folk inte ska zappa förbi inslag som Ica-Stig och Telia-familjen måste annonsörer, reklambyråer och medier bli bättre på att göra reklamen relevant och mindre påträngande, läser jag i SvD.

  Bortåt 1,7 miljoner telefonnummer är spärrade i Nix-registret och 25 procent av hushållen har en ”reklam nej tack”-skylt på dörren. Fler köper hårddiskspelare för att kunna spela över tv-reklamen, och slänger direktreklamen rätt i soptunnan.

  Enligt en undersökning från Sifo undflyr tre fjärdedelar av svenskarna aktivt reklamen i tv, radio och på nätet, och runt 40 procent läser inte annonserna i dagspress och i magasin. Totalt 91 procent av svenskarna undviker reklamen i någon mediekanal och hela 22 procent undviker den i alla medier.

  Större valmöjligheter i kombination med ökad tidsbrist gör att folk skärmar av och ”röstar med fötterna”, säger Peter Callius, som ligger bakom undersökningen. Men det främsta skälet är den allmänna budskapströttheten i och med den lavinartade medieutvecklingen de senaste åren. Tv-digitalisering och internets framväxt har i kombination med fler gratistidningar, kvällstidningsbilagor och magasin gjort att vi har fler medier än vi kan räkna. Detta gör oss mer selektiva och benägna att skärma av, tror Peter Callius.

  Och inte nog med att medierna har blivit fler. EU klubbade i fjol igenom nya reklamregler för tv som betyder fler reklamavbrott och mer produktplacering. Dessa ska börja gälla från 2009. Sedan i februari i år har TV4 ökat sin reklamtid med 50 procent, vilket innebär att kanalen sedan starten 1990 har fördubblat reklamtiden till 12 minuter per timme, lika mycket som TV3 och Kanal 5 som sänder från Storbritannien, skriver SvD.

  Att EU är ett marknadsprojekt är inget nytt. Men vill reklammakarna få oss att titta på reklamen får de nog omvärdera vår intelligens. Korkad reklam är det ingen som vill titta på, eller få i brevlådan. När får vi nintelligent reklam för intelligenta människor?

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 8:25

 • En Kommentar

  • Lars skriver:

   Jag håller fullständigt med dig. Det finns alltför många korkade reklammakare. Men tyvärr finns det exakt lika många korkade förtag, som släpper igenom den korkade reklamen. (Och betalar för den!)

   Man blir lika förvånad varje dag när man ser reklam som förefaller vara producerad av någon på en 10-årings nivå och sedan betald av en 8-åring. (Någon annan kan ju inte tycka att det hela är bra.)

   Språket är bedrövligt, ord används felaktigt och stavfel är inte ovanliga. Svenska är förvisso inte lätt och att invandraren på pizzerian gör fel på menyn, det kan man ha överseende med. Men när stora telekombolag, banker och bilföretag gör bort sig stönar jag och vägrar att vara kund hos dem. Ska de absolut terrorisera mig med reklam, kräver jag att det ska vara med stil.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.