Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Allt fler snabblån hos fogden
  • Finanskrisen får sms-lånen att öka. Kronofogden skruvar upp prognosen för antalet obetalda sms-lån och befarar en ökning med över 100 procent i år. Finansinspektionen och kronofogden vill att regeringen tar krafttag, berättar DN. Även TT skriver om artikeln.

    – Om det inte regleras snarast är min prognos att vi är på väg mot upp till 50.000-60.000 ärenden per år av obetalda sms-lån. Om vi når dit redan i år vet jag inte, men situationen är värre än vad vi tidigare befarat, säger Jan Åkerlund, som övervakar sms-lånen på kronofogden.

    Enligt både Finansinspektionen och kronofogden räknar inte ens sms-låneföretagen med att låntagarna ska klara av att betala tillbaka lånen, som kan ha effektiva räntor på hundratals procent.

    – Hela affärsidén verkar vara att tjäna pengar på dröjsmålsräntan och inkassokostnader, säger Sara Ekstrand, jurist på enheten för finansiella tjänster på Finansinspektionen.

    Sms-lånen är undantagna från konsumentkreditlagen och företagen behöver därför inte göra någon kreditprövning. Detta gäller lån under cirka 4.000 kronor.

    Finansinspektionen för ingen kontroll över låneföretagen, något som Sara Ekstrand tycker är beklagligt, skriver DN.

    Vaed jag tycker om den här formen av ocker är nog ingen hemlighet för bloggens läsare. Men jag är fortfarande förvånad över att regeringen förhalar några åtgärder. Flera myndigheter har sedan länge krävt detta. En förändring av konsumentkreditlagen är visserligen på gång, men när kommer den?

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 14:27

  • En Kommentar

    • Evelina skriver:

      Enligt Beatrice Ask diskuteras det en förändring efter årsskiftet. Det finns en motion som kommer att behandlas under jan/feb 2009. Ask säger dock att lagstiftning inte löser alla problem, utan att en balans måste finnas. Frågan är ju vad denna balans kommer att innebära och hur det ska gå till att förverkliga den.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.