Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fonderna allt dyrare
 • Fondbolagen fortsätter att kapa åt sig en större andel av spararnas kapital. Under 2008 har de genomsnittliga avgifterna för både aktiefonder och blandfonder stigit jämfört med tidigare år, visar en studie från AMF Fonder som DN refererar.

  Den genomsnittliga årliga avgiften för aktiefonder i år är 1,42 procent mot 1,32 procent 2005. Det är i den kategorin som mest pengar finns insatta och en sparare som har 100. 000 kronor i en genomsnittlig aktiefond får i dag betala 1.420 kronor varje år i avgift. Det är en hundralapp mer än för fyra år sedan.

  En förklaring, enligt Fredrik Nordström, vd för AMF Fonder, till att avgifterna klättrar uppåt är att spararna sitter kvar i dyra fonder och inte byter.
  – Privatpersoner har svårare att ta till sig avgifternas betydelse och då finns det ingen anledning för bolagen att sänka priset, säger han.

  Ett ytterligare skäl är att de nya produkterna som kommer in på marknaden har högre avgifter än de som läggs ned. För aktiefonder var medelavgiften för de nedlagda fonderna i år 1,13 procent, medan medelavgiften för de nya fonderna var 1,63 procent, skriver DN.

  Fonder med låg avgift läggs alltså ner, och vi är obenägna att byta fondförvaltare. Det borde alltså vara läge för att titta över fondinnehavet, speciellt i dessa tider när vårt kapital snarast minskar.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:31

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.