Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Test av plastgranar – Ikeas brann bäst
 • Samtliga plastgranar fattade eld i brandtestet. Men medan övriga självslocknade spred sig elden på Ikeas gran Klamby. Smält plast och brinnande grenar föll ned och satte julklapparna i brand. Testfakta har låtit testa 8 standardgranar i plast från olika leverantörer och testet rapporteras även i GP. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut fick i uppdrag att undersöka såväl brandsäkerheten som användarvänlighet.

  – Rent generellt kan man väl säga att plastgranarna är relativt brandsäkra jämfört med riktiga granar som har fått stå ett tag inomhus och blivit torra. Vi brandtestade äkta granar för ett antal år sedan och där var brandrisken väldigt mycket högre. Av de testade plastgranarna var det endast en gran som inte självslocknade efter endast några sekunder, säger Maria Hjolman, testledare på SP till Testfakta.

  Samtliga granar i testet började brinna direkt när en låga motsvarande ett stearinljus fördes mot en av grenarna. Men inom några sekunder hade alla utom Ikeas gran Klamby självslocknat.

  – Ikeas gran skiljer sig. Elden spred sig snabbare och smält plast och brinnande sidogrenar föll ned och antände filterpapper som placerats under granen och som i testet motsvarar julklappar. Troligtvis saknar granen flammskyddsmedel vilket den här typen av produkt borde ha, säger Maria Hjolman.

  På Ikea bekräftar man att granen inte är flammskyddsbehandlad.

  – Vi har valt att inte tillsätta flammskyddsmedel då det innehåller giftiga substanser.

  Ikea kan i vilket fall glädja sig åt att deras plastgran var enkel att sätta upp till skillnad från flera andra granar i testet. Testfakta bad ingenjörerna på SP bedöma användarvänligheten. Resultatet visar att den som vill hinna få upp granen i tid inte bör vara ute i sista minuten.

  – Att montera ihop gransektionerna och vika ut grenarna var likartad för alla granar och var heller inte särskilt svårt. Det som skiljde sig däremot var monteringen av julgransfoten. Här var det beskrivningar som inte stämde och hål som satt snett. Vissa tog uppemot en kvart att sätta ihop och i ett fall fick jag ge upp och be om hjälp från en annan tekniker, säger Maria Hjolman till Testfakta.

  Det finns sammanställningar av tetet både hos Testfakta och hos GP.

  Frågan är om Ikea gjorde rätt när de avstod från att flamskyddsbehandla sin gran. Flamskyddsmedel tillhör inte naturens hälsokosthylla men julen är en brandfarlig tid. Jag skulle definitivt inte ha levande ljus i en plastgran, men inte heller i en ”riktig” gran.

  DN har en artikel om plastgranar som länkar till testet.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:28

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.