Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Omöjligt att jämföra privata pensionsförsäkringar
 • Det är stora skillnader på olika bolags pensionsprognoser. Skillnaderna gör att konsumenter inte kan jämföra bolagens produkter med varandra. Det visar en granskning från Konsumentverket skriver verket i ett pressmeddelande.

  Att spara i en pensionsförsäkring är en av livets största investeringar. Om en person sparar 500 kronor i månaden i 40 år innebär det att han eller hon kommer att betala in 240 000 kronor i sin pensionsförsäkring.

  För att en konsument ska kunna göra ett aktivt och medvetet val är det viktigt att kunna jämföra olika bolags produkter. Konsumentverket har granskat marknadsföringen av privata pensionsförsäkringar från 17 olika bolag. Granskningen visar att det inte går att jämföra bolagens produkter.

  Alla granskade bolag har olika metoder för att beräkna pensionsprognoser. Tolv av bolagen har prognosverktyg på sina webbplatser. Konsumentverket har testat verktygen med hjälp av fiktiva pensionssparare. Testet visar att prognoserna kan variera mer än 4 600 kronor i utbetalning per månad. Detta trots att personen sparar samma belopp under samma tid i de olika bolagen. De stora skillnaderna beror på olikheterna i prognosverktygen.

  – Det är omöjligt att göra en godtagbar jämförelse mellan bolagen. Det här är ett stort konsumentproblem, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman och generaldirektör på Konsumentverket.

  Inom Pensionsrådet pågår ett arbete för att ta fram en gemensam standard för hur pensionsberäkningar ska göras.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:50

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.