Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ökad gifthalt tillåts i nötter
 • Cancerframkallande aflatoxin är vanligt i nötter och snart tvingas EU släppa in ännu mer förorenade mandlar, pistaschnötter och hasselnötter över gränserna. Hälsoriskerna ökar särskilt för de som äter mycket nötter, berättar SvD.

  De tre senaste månaderna har EU:s gränskontroll satt stopp för 210 partier av frön och nötter med höga halter av aflatoxin, visar SvD:s genomgång av varningar som gått ut via EU:s larmsystem för farlig mat, RASSF. Under hela 2007 stoppades 568 motsvarande partier.

  Men snart tillåts mer mögliga nötter. Mot sin vilja ska EU mer än fördubbla den godkända halten av aflatoxin i mandel, hasselnötter och pistasch till 10 mikrogram per kilo. Hade de nya reglerna trätt i kraft skulle 61 av de 210 partier som stoppats och destruerats de senaste 4 månaderna ha vinkats rakt igenom tullkontrollen, visar SvD:s granskning. För jordnötter ligger gränsvärdet tills vidare kvar på fyra mikrogram.

  Det nya gränsvärdet har fastställts inom FN-organet Codex Alimentarius och därmed gäller vid internationell handel.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:38

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.