Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ny attack mot Internet Explorer – Dags att byta?
 • Internet, Säkerhet 23.12.2008

  Den stora nackdelen med programvara från Microsoft är att deras programvara aldrig är tillräckligt testad innan den börjar säljas. Vi får betala för att vara betatestare, brukar en kompis i databranschen säga.

  Nu läser jag om en ny attack mot IE, kort efter den förra. Internet Explorer utsattes förra veckan för massiva hackattacker. Microsoft var snabb med att åtgärda sårbarheten i systemet men nu har hackarna upptäckt ett nytt sätt att ta sig in i din dator, skriver SvD.

  Två miljoner datorer misstänks ha blivit hackade under förra veckan på grund av en sårbarhet i Internet Explorer. De drabbade hade gått in på en webbsida som innehåller ett skadligt javascript. Användaren omdirigerades till en annan webbsida där en fil laddades ned. På så sätt lyckades hackarna ta sig in i datorerna.

  Enligt idg.se använder sig hackarna nu av en elak kod som gömmer sig i Word-dokument.

  -Inuti dokumentet finns en activex-kontroll, och i kontrollen finns en rad som anropar en sajt som innehåller angreppskoden, säger David Marcus som är forskningschef på Mcafee Avert Labs till idg.se.

  Dokumenten med den elaka koden levereras antingen via e-post eller via hemsidor på internet. Man ska alltså vara mycket försiktig med att öppna Word-dokument som man inte känner igen.

  Alex Nordström, som är säkerhetskonsult på IXecurity, råder alla att inte använda Internet Explorer eftersom det än så länge finns säkerhetshål i systemet.

  -Jag använder aldrig den eftersom de inte lyckats patcha den riktigt ordentligt, säger han enligt SvD.

  Jag använder inte heller några program från Microsoft som kommunicerar med nätet, av säkerhetsskäl. Som webbläsare använder jag i stället Firefox, som jag är nöjd med.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:38

 • 3 Kommentarer

  • Benjamin skriver:

   Många systemprocesser i Microsoft Windows använder sockets för att kommunicera sinsemellan. Att inte använda några program från Microsoft som kommunicerar med nätet är synonymt med att använda ett helt annat operativsystem. Vilket i och för sig gör dig till en av de vettigare personerna därute, då ingen i sitt rätta sinneslag skulle använda Microsoft Windows till något produktivt, men var det det du menade?

  • SL skriver:

   Håller fullständigt med Dig, nu är det dags att skippa Internet Explorer. Själv har jag gått över till svenska versionen av Firefox 3.05 och den fungerar helt utan anmärkning. Nu har åtminstone jag tröttnat på Internet Explorer.
   Gick fint att flytta över tex Favoriter till Firefox och det var ganska viktigt.
   Varför inte köra på en webbläsare som är både snabbare och tillförlitligare.

   God Jul och Ett Gott Nytt År!
   /Sören

  • Carl skriver:

   Kommentarsklant!
   Tyvärr så lyckades jag radera en kommentar till dettainlägg, fingret slant.

   Känner du att din kommentar inte finns med, är du välkommen att kommentera igen.

   Jag ber om ursäkt!
   Carl

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.