Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » I Sverige kallas ocker numera för mikrolån
 • Snabblånebranschen, kalla det snabblån, sms-lån eller whatewer, har länge försökt skaffa sig en positiv prägel. Genom samma nyspråk som regeringen använder för sin politik.

  Jag blir bekymrad när jag läser en artikel på E24, SvD:s ekonomisajt. De kallar ockret mikrolån. Visserligen avslöjar de ockerräntorna, men ansluter sig till nyspråket.

  Mikrolån har fått en mycket positiv betydelse, inte minst genom den publicitet som Nobelpriset gav. För fattiga i vissa länder har mikrolån en oerhörd betydelse. Men här hemma handlar det bara om ocker.

  Lågkonjunkturen har fått många att ta ”mikrolån” för att betala sina räkningar. Men det är ett kostsamt val – den effektiva årsräntan kan vara 2 334 procent, skriver E24.

  Det dyraste sms-lånet ligger just nu på 2 334 procent i effektiv årsränta. Det är vad Kredit365 och Smspengar tar för sina 1 000-kronors lån, som ska betalas efter en månad.

  Många tvingas ta korta lån för att täcka sina kostnader över julen. Det går snabbt och är effektivt, men också väldigt dyrbart, då lånet måste betalas inom en månad till ett högt procentuellt pris, enligt E24.

  Att regeringen ännu inte tagit itu med ockret är för mig en gåta. Struntar de i fenomenet?

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:03

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.