Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Konsumentåret 2008 – Same, same but different
  • Allmänt 07.01.2009

    När jag funderar över en årskrönika tittar jag naturligtvis på förra årets krönika – och slås av hur lika allting är. Jag skulle kunna kopiera långa stycken.

    Den största skillnaden är naturligtvis den ekonomiska krisen, som slog till i början av hösten.

    Den hade jag väntat på länge, men visste naturligtvis inte när och hur. Jag trodde helt enkelt att den ohejdade spekulationen i fonder, till exempel råvarufonder, skulle välta lasset. Men på sitt sätt var det ju kanske så. Många fonder hade ju investerat i amerikanska bostadslån, sub-prime-lån, som var den utlösande faktorn.

    Trots finanskrisens negativa sidor kanske vi konsumenter få ut något av krisen. Spekulationen i råvaror är över, vilket kan ge lägre priser på till exempel mat. Likaså kommer antagligen neddragningar i industrin att ge lägre elpriser. Vi kommer nog att få se lägre priser på fler områden. En annan fråga är om politiker och ekonomer lärt sig något.

    Vi har inte sett några större matskandaler här hemma i år. Bara små, som när det avslöjades att företaget Ammarnäs vilt blandat nötkött i det viltkött de sålde. Följden blev polisanmälan och företaget gick i putten.

    Däremot har problemen med giftiga ämnen i importerade produkter, inte minst leksaker, fortsatt. Den europeiska säkerhetsmärkningen CE verkar ofta inte vara mycket värd.

    Även den sorgliga historien med så kallade snabblån, sms-lån, fortsätter. Det är fortfarande en gåta för mig att inte regeringen gjort något åt ockret.

    Regeringen borde också göra något åt det förhållande att konsumentlagstiftningen inte gäller när du handlar vid ett så kallat tillfälligt försäljningsställe. Handlar du till exempel el- eller teleabonnemang på gatan är du rättslös!

    Däremot har regeringen med stor energi drivit den fortsatta vandringen in i övervakningssamhället, Bodströmsamhället. Både FRA- och IPRED-lagarna är rena skandalerna ur integritetssynpunkt. Dessutom är de antagligen bara kraftfulla, och dyrbara, slag i luften.

    Den som däremot inte ägnar någon energi åt sitt område är vår konsumentminister, Nyamko Sabuni. Hon gör fortfarande ingenting!

    Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 13:15

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.