Ändrade regler ger nya möjligheter att packa om och märka om livsmedel. På så sätt hoppas Livsmedelsverket kunna bidra till att livsmedelssvinnet minskas, utan att konsumenterna blir vilseledda, skriver verket i ett pressmeddelande.
Färdigförpackade livsmedel får omförpackas när förpackningsmaterialet blivit oavsiktligt skadat och när livsmedlet delas, skivas eller liknande. Då kan livsmedelsföretagaren försäkra sig om i vilket skick livsmedlet är. Man får även förpacka om livsmedel efter en behandling, till exempel kokning.
Om hållbarheten försämrats ska bäst före-datum tidigareläggas. Livsmedlet får också i vissa fall märkas med ett senare bäst före-datum ifall det genomgått en behandling som förlängt hållbarheten.
Genom ändringarna bör onödigt svinn av livsmedel kunna minska. Livsmedelsföretagaren är dock alltid ansvarig för att de livsmedel som säljs är säkra. Märkningen får inte heller vilseleda konsumenterna, skriver verket.
Andra bloggar om: Livsmedel, Svinn, Omförpackning, Ompackning, Bäst före-datum
Lämna ett svar