Kompisen Urban, som älskar att hata gåslever, har skickat mig två artiklar. Den ena är hämtad från den brittiska tidskriften Marie Claire.
I den sägs forskare misstänka att gåsleverpastej kan orsaka sådana fruktade sjukdomar som Alzheimer, typ 2-diabetes och ledgångsreumatism. Forskarna fann, enligt artikeln, att hos möss som matades med gåslever kunde man finna abnorma proteiner (amyloider) som misstänks orsaka dessa sjukdomar. Proteinerna ska ha överförts från gässen.
Den andra artikeln kommer från nyhetsbyrån Reuters. Den handlar om samma undersökning, men har inte lika drastiska slutsatser.
Själv lyckades jag hitta samma nyhet i en artikel i UNT. Den artikeln är lite mer utförlig och förklarar mer om forskarnas fynd. Som vanligt, när det gäller ny forskning, måste resultaten bekräftas i fler försök.
Så synd! Jag tycker mycket om gåsleverpastej, men nu tänker jag sluta äta den.
Även om den andra artiklen har inte så drastiska slutsatser så är det nog bättre att glömma gåsleverpastej…