Ahlgrens sura bilar har blivit en försäljningssuccé. Samtidigt vittnar godiskonsumenter om hur de sursockrade bilarna ger sår i munnen och slemhinneproblem, berättar SvD.
Det sura pulvret som finns på bilarna är så kallad vinsyra, ett naturligt ämne som används i ett flertal livsmedel, men då som ingrediens.
– Syra är ju surt och äter man för mycket så skapas irritation, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket och förklarar:
– Normalt har man ett neutralt ph-värde i munnen. Syra är surt och irriterar det sekret och saliv som finns till för att skydda slemhinnorna och då upplever man irritation. Men vilken syra som helst ger samma effekt.
På Livsmedelverket har man även tidigare uppmärksammats på ”sursockret” men menar att det inte finns några hälsorisker med vinsyra i pulverform.
– Det krävs stora mängder för att det ska anses ohälsosamt, och även om man äter många bilar så handlar det om små mängder totalt sett, säger Nils-Gunnar Ilbäck till SvD.
Min tanke är att de borde fräta på tänderna också. Tur att jag bara äter mörk choklad, ibland.
Andra bloggar om: Godis, Sura bilar, Ahlgrens
Lämna ett svar