Det är som vanligt Testfakta som låtit göra testet, som publiceras i flera tidningar, bland andra GP , Sydsvenskan och DN.
Snåla inte för mycket vid köpet av ny takbox, skriver Testfakta. Redan vid en krock i 30 km/h splittrades fronten på den billigaste boxen från Biltema. Skidor och pjäxor flög ut som projektiler.
– Det är oanständigt. Tillverkarna har ett ansvar, säger Claes Tingwall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.
De billigaste boxarna utgör en stor säkerhetsrisk i trafiken, visar Testfaktas test av sex av marknadens vanligaste modeller.
– Vi har aldrig varit med om en sämre takbox än Biltemas. Både konstruktion och material är undermåligt. Boxen har inte ens några bälten att fixera innehållet med, säger Markus Lippl på tyska Adac som utfört testet.
Biltemas takbox var inte bara svagast ur säkerhetssynpunkt. Att montera och fästa boxen på testbilens tak var en stor utmaning för ingenjörerna på Adac och krävde särskilda skruvar som inte följde med förpackningen. Den var också sämst på att hålla innehållet torrt.
Överlägsen testvinnare blev Thule Atlantis med toppbetyg i alla moment. Boxen var lätt och bekväm att montera med hjälp av dess quick snap-system, den var helt vattentät och klarade krocktestet utan större åverkan. Skyddet öppnades något i fronten, men gick inte sönder. Båda fixeringsbältena klarade sig dessutom oskadda.
Testfakta och tidningarna har tabeller som sammanfattar resultatet.
Jag ställer mig tveksam till Biltemas kvalitetskontroll. Det är inte första gången Biltemas produkter får underkänt i test och takboxen borde aldrig ha sålts.
Uppdatering: Även TT refererar den billigaste takboxens trafikfarlighet
Det är som vanligt INTE Testfakta som låtit göra testet. Denna gången var det ett test från tyska ADAC.
ordnung: Jodå, det är Testfakta som anlitat ADAC för att göra testet. Testfakta initierar sina tesster och lägger ut själva mätningarna på lämplig testinstitution, som ADAC. Sedan säljer Testfakta resultaten, med tillhörande artiklar, till olika tidningar. /Carl