Jag köper inte frukt med ursprungslandet Israel. Mitt beslut grundar sig på att en hel del frukt från Israel kommer från illegala bosättningar på ockuperad mark. Mitt beslut kan naturligtvis diskuteras, men nu rapporterar TT att matkedjorna Lidl och Ica har ändrat ursprungsbeteckningen på frukt från Israel.
Lidlbutiker i Malmö och Göteborg har sålt israeliska sharonfrukter med att de kommit Spanien, skriver Metro i en artikel som ännu inte publicerats på nätet.
En Ica-butik i Malmö uppger att avokado som den säljer är från Kenya – medan förpackningarna visar att den i själva verket är från Israel.
I Stockholm skyltar en Ica-butik med ursprungslandet Spanien för avokado som ligger i en kartong märkt Israel.
Lidl Sveriges vd Mathias Kivikoski skriver i ett mejl till tidningen att det blivit fel på grund av att företagets interna rutiner inte fungerat. Icas kvalitetschef Mats Ovegård säger att det är en slump att just israeliska varor skyltats fel.
– Problemet är att butikerna är dåliga på att uppmärksamma att de får delleveranser från olika länder och glömmer att ändra skyltningen. Det är beklagligt, för konsumenterna ska få välja själv vilka länders varor de vill eller inte vill köpa, säger han till Metro enligt TT.
Jag tror dem, svenska butiker ändrar antagligen inte ursprunget medvetet. Men de ska å andra sidan inte slarva med den saken. Det är dock inget nytt att israeliska produkter fått nytt ursprung. För några år sedan rapporterades det att israeliska produkter exporterats via länder som Algeriet och Tunisien, som sedan stod som ursprungsland.
Uppdatering: Nu har Metro publicerat sin artikel mpå nätetet.
Andra bloggar om: Frukt, Israel, Ursprungsland, Märkning
Jag har sett samma ommärkningar i Hemköps butiker i Stockholm där israeliska tomater plötsligt har märkts med Holland. Har också påtalat detta för en butiksföreståndaren som svarat att märkningen kommer från deras leverantör SABA som packar de istraeliska tomaterna i Holland. Vissa förpackningar var märkta ”Carmel, Israel” med en ny etikett som anger Holland.
Detta är renat bedrägeriet då konsumenten har rätt att veta produktens ursprung inte packnings plats.
Packetering i Sverige kan aldrig göra en importerad tomat svensk.
Det pågår stora folkmord i andra länder bla tex i afrika .. ska vi inte bojkotta dessa länder oxå ?
nej jag tror att det är helt fel väg att bojkotta produkter
DEt hela blir lite mer komplicerat av att odlare ofta köper rätten att kalla sina apelsiner för Jaffa, vilket de flesta konsumenter uppfattar som ett kvalitetsmärke. Står det Jaffa kan frukten lika väl komma från Tunisien, Spanien eller Cypern.
Personligen köper jag gärna frukt från Israel – av flera skäl…
Själv tycker jag att ”Sharonfrukt” är ett missvisande namn. Jag trodde han snarare var en grönsak.
Själv undviker jag att köpa något från muslimska länder i protest mot den muslimska terrorismen och det borde alla andra också göra.
Bengt: Problemet är att om du slutar köpa något från muslimska länder så får bönderna där börja odla knark istället för att kunna få in pengar. Om du låter bli att köpa från Israel så berövar du istället inkomsten från de som mördat och stulit för att få tillgång till den odlade marken.
Dock är inte all frukt från israel från de ockuperade områdena vilket man bör ha i åtanke. Tyvärr har, vad jag vet, Israel inte någon egen ursprungsmärkning för vad som är från ockuperat område eller ej.
[…] dagen bloggade jag om att israelisk frukt såldes under annat ursprung. Nu rapporteras fler […]