Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Åtal för giftiga skönhetsmedel
  • Cancer- och allergiframkallande produkter som är förbjudna säljs av kosmetikahandlare i Stockholm, rapporterar SvD. Var fjärde besökt affär hade förbjudna medel, visar en granskning som miljöförvaltningen gjort.

    Miljförvaltningens tillsyn gäller två ämnen, hydrokinon och MDBGN.

    Det ena finns i medel för hudblekning. Ett medel som kan ge allergi och hudskador och misstänks orsaka cancer.

    Det andra är ett konserveringsmedel i bland annat schampo och duschkrämer och kan därmed finnas på en större del av marknaden. Det kan ge svåra eksem och förbjöds i juni förra året.

    53 affärer fick besök i höstas. De förbjudna medlen fanns hos 13 handlare. De har nu åtal att vänta. Sex av dem har tidigare förbjudits sälja preparaten.

    – De flesta hade produkter med båda de förbjudna ämnena, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Susanna Karlsson till SvD.se.

    Miljöförvaltningens tillsyn riktade in sig mot handlare som misstänktes sälja de förbjudna ämnena. Därför ger siffrorna troligen inte en bild av läget i hela kosmetikabranschen, skriver tidningen.

    Men jag undrar över hur många kosmetikahandlare som är medvetna om innehållet i det de säljer.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:08

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.