En potentiellt dödlig och mycket svårbehandlad tarmbakterie börjar få fäste i Europa. Oroväckande rön från Nordamerika antyder att köttprodukter kan vara en motor i smittspridningen, skriver TT i en artikel. Både DN och SvD har artikeln på förstasidan.
Det handlar om en besvärlig variant av tarmbakterien Clostridium difficile. Bakterien finns normalt i tarmfloran men en antibiotikaresistent variant har ställt till problem i sjukvården. Nu har Nordamerikanska forskare hittat bakterien i köttprodukter från nöt, gris och kalkon.
Jag tror vi kan ta det lugnt. Dels har ingen hittills visat att köttprodukter kan överföra bakterien till människor, dels har man inte ännu hittat den i köttprodukter i Europa. Men det kanske bara är en tidsfråga. Själv tänker jag fortsätta äta köttprodukter.
Uppdatering: Livsmedelsverket har nu skickat ut ett pressmeddelande med anledning av artikeln:
I Sverige har denna aggressiva typ av bakterien tidigare påvisats hos människa vid tre tillfällen, det senast rapporterade fallet är från 2001. Sannolikheten att bli sjuk av bakterien från livsmedel i Sverige måste därför bedömas som ytterst liten, skriver SLV i sitt pressmeddelande.
Andra bloggar om: Bakterier, Köttprodukter, Larm
How does it respond to heat, for instance when preparing food?
Lennart Thulander
Det förefaller inte speciellt långsökt att bakterien renodlas även i djur som regelmässigt ges antibiotika i förebyggande syfte.
ftr