Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kors i taket – nyttigt godis
  • chokladDe senaste åren har det surrats mycket om choklad. Den har varit nyttig på än det ena, än det andra, sättet. Det mesta av detta verkar ha varit planterat av chokladindustrin.

    Nu kommer det faktiskt en undersökning som verkar ha en viss tyngd, refererar DN. Små, dagliga, doser mörk choklad sänker blodtrycket. I och med att mängderna är små går man inte heller upp i vikt.

    Studien, som publiceras i den ansedda medicinska tidskriften JAMA, har gjorts vid universitetssjukhuset i Köln, Tyskland. De 44 försökspersonerna, mellan 56 och 70 år, delades in i två grupper. Den ena fick en daglig dos av 6,3 gram – en ruta – mörk choklad. Den andra fick motsvarande mängd vit choklad, som görs av kakaosmör.

    När studien avslutades visade det sig att gruppen som ätit mörk choklad hade fått sänkt blodtryck. I kontrollgruppen fanns ingen sådan effekt. Resultaten är vetenskapligt säkerställda.

    I artikeln påpekas att det gäller att äta choklad av hög kvalitet, över 80 procent kakao. Mjölkchoklad funkar alltså inte.

    Nu förstår jag varför jag aldrig gillat mjölkchoklad, men gärna äter lit mörk choklad av hög kvalitet. Men jag skulle inte dra för stora växlar på den här undersökningen. Försöksgruppen var ganska liten, så resultaten måste bekräftas.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:15

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.