Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Massor med sms-lån hos fogden
  • Lån, Privatekonomi 05.02.2009

    Att jag tycker att sms-lånen, eller snabblånen som de också kallas, är en modern form av ocker är knappast någon hemlighet för bloggens läsare. Inte heller att jag är upprörd över att regeringen ännu inte tagit itu med saken.

    2008 blev ett nytt rekordår för antalet sms-låneärenden hos kronofogden.

    Fenomenet sms-lån godkändes i Sverige först i mars 2006. Vid första årets slut hade kronofogden redan tagit emot 1 407 skuldärenden. 2007 rasslade de upp till 20 418, läser jag i gratistidningen City.

    Redan första halvåret i fjol var siffran uppe i 17 299 ärenden. Uppåt 35 000 nya ärenden, kanske till och med mer, kan bli det slutliga resultatet när Kronofogden räknat klart om någon vecka.

    Sms-bolaget lånar förvisso inte ut mer pengar innan första skulden är betald.

    – Men istället är det ju bara att gå till nästa långivare, säger Jan Åkerlund kommunikatör hos kronofogdemyndigheten..

    På sitt bord har han otaliga fall där personer tagit sms-lån till höger och vänster – och till slut skuldsatt sig upp över öronen. Räntorna – eller avgifterna – som tas ut är nämligen skyhöga. På en enda månad kan ett 3 000-kronorslån kosta 600 kronor i ränta, vilket motsvarar 220 procent – eller 7 200 kronor i årsränta, skriver tidningen.

    Varför regeringen inte tagit itu med ockret är för mig en gåta. Det borde ha betydligt högre prioritet än att avskaffa förmögenhetsskatten!

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 12:28

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.