Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Svensk a-kassa sämst i Norden
  • Den svenska a-kassan ger en lägre ersättning för medelinkomsttagare än kassorna i en rad EU-länder, läser jag på SvD:s ekonomisajt E24.

    Det visar en jämförelse av arbetslöshetsersättningen för en medelinkomsttagare inom industrin i åtta EU-länder som TCO har gjort. När det gäller inkomsttak är Sverige tillsammans med Danmark sämst i Norden. Särskilt Norges ersättningsnivåer är betydligt högre.

    Listan till höger visar att Finland, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Norge har en högre ersättning än Sverige, medan Danmark har samma ersättningsnivå och Storbritannien sämst.

    I praktiken får en löntagare i Sverige som tjänar 29 000 i månaden ut 14 960 kronor, alltså 52 procent av den tidigare lönen. 75 procent av de svenska löntagarna tjänar över inkomsttaket på 18 700, skriver TCO enligt E24.

    – Vi har inte världens mest generösa a-kassa, som arbetsmarknadsministern brukar säga. Det enda vi är världsbäst på är att försämra a-kassan, säger TCO:s ordförande Sture Nordh till Ekot.

    Men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tycker att TCO:s rapport är missvisande eftersom den bortser från tilläggsförsäkringar som många med högre löner har tecknat, privat eller genom sitt fackförbund. Han står fast vid sitt nej till höjda tak i a-kassan.

    – Man ska komma ihåg är att vi haft exceptionellt goda löneökningar de senaste åren, och det är klart att det får effekt. Då måste man välja. Har vi råd att lägga så pass mycket för att höja taket eller vill vi göra annat som vi bedömer är viktigare, säger arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin till Ekot.

    Vi får väl åtminstone hoppas att det är slut på lögnerna om ”världens mest generösa a-kassa”.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:05

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.