Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Utsläppsrätter och elpriset
  • tsläppsrätterna har inte nått sitt syfte, Åtminstone inte i Sverige, har media rapporterat, se till exempel den här artikeln. Ord som fiasko har använts.

    Anledningen är att den första tilldelningen av utsläppsrätter, som företagen fick gratis, var alltför generös. Tanken var ju att företagen skulle få utsläppsrätter som precis täckte deras nuvarande behov. Sedan skulle tilldelningen gradvis minskas, vilket skulle tvinga företagen att släppa ut mindre koldioxid. De som lyckades bra skulle kunna sälja de ”överblivna” rätterna till andra.

    Men eftersom tilldelningen var så generös blev utsläppsrätterna i stället en kassako för de svenska företagen. För de tio största bolagen har vinsten beräknats till 525 miljoner kronor.

    Även elproducenterna har fått en generös tilldelning. Ändå används utsläppsrätterna som ett argument för höga elpriser, se till exempel den här artikeln från Ekot och Vattenfalls egen sajt.

    Det borde väl vara tvärt om. Vinsterna på utsläppsrätterna borde sänka elpriset. Eller…..

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:34

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.