Är det en rejäl dos koffein du är ute efter ska du välja ett lågpriskaffe. Men då kan du också få en betydligt högre dos nickel på köpet, visar ett labbtest som Testfakta låtit göra. Testresultaten publiceras även i GP och DN.
Testfakta lät laboratoriet Eurofins analysera koffeinhalt samt halten av de vanligaste tungmetallerna i tolv olika sorters bryggkaffe.
Resultat: lågpriskaffe innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein och flera gånger högre halt av nickel än de dyrare och ofta ekologiska kaffesorterna. Mest nickel hade Bremer från Lidl.
– Skillnaden i koffein beror troligtvis på att de billigare kaffesorterna innehåller en stor andel robustabönor, som har en hög koffeinhalt, säger Calle Åkerstedt på branschföreningen Svensk Kaffeinformation.
De två vanligaste arterna av kaffebönor är robusta och arabica. Robustabönan växer främst i afrikanska lågländer och till viss del även i Vietnam. Den anses kvalitetsmässigt sämre än arabican, som kräver hög höjd och oftast har sitt ursprung i sydamerikanska bergssluttningar. Det internationella marknadspriset för robusta ligger på ungefär två tredjedelar av arabican.
Det finns inget gränsvärde för nickel i livsmedel. Nickel i mat är inte orsak till att man utvecklar nickelallergi. Vid förhöjda värden i maten går det dock inte att utesluta att personer med nickelallergi reagerar. Hos vissa personer med kroniskt handeksem verkar det som en minskning av nickelintaget via maten kan ge symtomlindring, enligt Testfakta.
Testfakta och tidningarna har tabeller som sammanfattar resultaten. Hur kaffet smakar? Ingen aning, Testfakta provar inte smak och själv håller jag mig till espresso. Vanligt bryggkaffe har för klen smak.
Uppdatering: Även TT har en artikel som refererar undersökningen.
Andra bloggar om: Kaffe, Lågpriskaffe, Nickel, Koffein
Lämna ett svar