De avgiftshöjningar (läs skattehöjningar) som genomfördes för a-kasseavgifterna från årsskiftet har nu fått effekt. Skattehöjningen, den så kallade finansieringsavgiften, på 240 kronor i månaden har lett till att 250 000 medlemmar har lämnat a-kassan.
Det innebär i sin tur att färre ska finansiera den gemensamma a-kassan. Det medför att flera a-kassor nu överväger att höja avgifterna. I en rundringning som SR gjort uppger förbunden för de minst välbetalda grupperna – Hotell och restaurang, Handels och Kommunal – att de överväger att höja avgifterna.
Höjda avgifter medför troligtvis att ännu fler kommer att lämna a-kassorna, säger representanter för facket till SR. Spiralen går vidare. Även DN och SvD skriver om de befarade höjningarna.
Samtidigt berättar Svt:s Rapport att a-kassan är överfinansierad. Den höjda avgiften till a-kassan har blivit en lönsam affär för staten. Bara i år kommer den att ge regeringen ca 14 miljarder kronor extra, visar Rapports granskning.
Genom att höja avgiften och sänka ersättningsnivån samtidigt är a-kassan kraftigt överfinansierad, pengar som kan användas till annat än arbetsmarknadsåtgärder.
– Man har gett människor intrycket av att försäkringen är dåligt finansierad och att vi därför behöver försämra villkoren, så är det inte alls. Vi som betalar höga avgifter till den har rätt att få ett bra skydd vid arbetslöshet. Vi gick inte med i a-kassan för att få ett jobbavdrag eller sänkta skatter, säger TCO:s ordförande Sture Nordh till Rapport.
Höjda skatter för en grupp ska alltså finansiera sänkningar för andra. Det var väl inte tanken bakom a-kassan. Den skulle ju vara en självfinansierad social försäkring.
Andra bloggar om: A-kassa, Regeringen, Avgiftshöjning, Skattehöjning, Skattesänkning, Överfinansiering.
Lämna ett svar