Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Privata vårdgivare gnetar
 • Vård & Omsorg 18.02.2009

  I flera kommuner i Stockholms län har pensionärer på särskilda äldreboenden eller sjukhem tvingats betala för katetrar och hjälpmedel som egentligen ska vara gratis, avslöjar DN. Entreprenörer som har avtal med en kommun eller landstinget har helt enkelt vältrat över kostnader på de äldre eller på staten.

  Det var i Solna kommun som man först fick uppgifter om att äldre som var inskrivna i särskilda boenden tvingades betala för exempelvis spolvätskor, katetrar, stomipåsar och i vissa fall även näringsdrycker. Detta trots att den sortens förbrukningsartiklar enligt lagen ska vara gratis för äldre som lider av exempelvis en inkontinenssjukdom. I avtalet med kommunen eller landstinget har entreprenören nästan alltid redan förhandlat sig till betalning för att tillhandahålla dessa hjälpmedel utan kostnad för de äldre.

  Det var i Solna kommun som man först fick uppgifter om att äldre som var inskrivna i särskilda boenden tvingades betala för exempelvis spolvätskor, katetrar, stomipåsar och i vissa fall även näringsdrycker. Detta trots att den sortens förbrukningsartiklar enligt lagen ska vara gratis för äldre som lider av exempelvis en inkontinenssjukdom. I avtalet med kommunen eller landstinget har entreprenören nästan alltid redan förhandlat sig till betalning för att tillhandahålla dessa hjälpmedel utan kostnad för de äldre, skriver DN.

  Nu är det slut med gratis lakan, handdukar, täcken och kuddar på Fäladshöjdens äldreboende, berättar Sydsvenskan. I stället erbjuder sig personalen att åka till Ikea och handla. Men kostnaden – 2 000 kronor – får de äldre stå för utan att avgiften sänks.

  I höstas tog det privata vårdbolaget Carema över driften av bland annat Fäladshöjden. Nu är det tidigare avtalet med Tvättbolaget uppsagt och från första mars gäller det att ha egna sängkläder.

  Caremas regionchef Carina Pihlwret förklarar att boendet på Fäladshöjden är ett eget boende.

  – Det är ett eget hem och då är det naturligt att man har sina egna saker där. Så är det inte bara hos oss utan på många boenden, privata och kommunala, säger hon till tidningen.

  Sådana här exempel gör mig bekymrad och får mig att undra var andra besparingar sker. De privata vårdgivarna ska ju tjäna så mycket pengar som möjligt, det är därför de bedriver sin verksamhet. Är verkligen vård och omsorg lämpliga områden att privatisera?

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 12:35

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.