Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dyr och dålig mat riktad till barn
  • Mat som riktar sig särskilt till barn kan vara både dyrare och sämre än varorna i det vanliga sortimentet. Det visar Konsumentföreningen Stockholms årliga undersökning. Det är DN som fått förhandsinformation om undersökningen som ännu inte publicerats.

    Frukostflingan Nestlés Nesquik Duo marknadsförs som en fullkornsprodukt. Men den innehåller mer sockerarter än fullkorn. Scans charkprodukter märkta med seriefiguren Dennis har lägre köttinnehåll och fler tillsatser än motsvarande vuxenalternativ.

    Det är två värstingexempel som Konsumentföreningen Stockholm sett i sin årliga undersökning av livsmedel som marknadsförs till barn.

    – Jag förstår inte varför till exempel Scans produkter till barn ska ha lägre kvalitet än de som riktar sig till vuxna, säger Louise Ungerth, chef för Konsumentfrågor på föreningen.

    Konsumentföreningen Stockholm började göra sina mätningar för fem år sedan. Det har gett resultat.

    – Det är svårt att säga vad som beror på oss och vad som beror
    på den allmäna hälsotrenden. Men visst är det roligt att producenterna lyssnar, säger Louise Ungerth.

    För fyra år sedan hade bara fyra av 23 sockrade flingor sockerhalter på under 30 procent. I årets undersökning är det nio av 20 som kommer under den gränsen. I mejerivarorna har sockerhalten i stort sett halverats sedan första rapporten, skriver DN.

    Visst är det så att livsmedel som marknadsförs till barn ofta håller lägre kvalitet. Hos oss har vi avstått från att köpa, och servera, sådana produkter. Barnen får äta detsamma som vi äter. Jag skulle aldrig i livet servera till exempel Scans Hot Dogs, den med dennisfiguren. Inte heller barn yoghurt, dyrt och sött.

    Och branschen lyssnar, var så säker, det har jag själv lagt märke till. Har jag skrivit något om ett visst märke får jag inom några dagar besök på bloggen av någon från företaget. Det visar mina loggar.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:20

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.