Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Olagliga bekämpningsmedel i frukt och grönt
  • Frukt och grönsaker från Sydeuropa besprutas med olagliga bekämpningsmedel som smugglas från Kina av ukrainsk maffia, avslöjar SvD. Den svarta marknaden växer snabbt och omsätter minst fyra miljarder kronor.

    I de spanska jordbruksdistrikten Almerias och Murcias ändlösa rader av växthus odlas tomater och salladshuvuden avsedda för svenska matbutiker. Här kämpar miljöpolisen, Seprona, sedan flera år mot en snabbt växande användning av otillåtna bekämpningsmedel. Den spanska polisen misstänker att det är fel på 8-10 procent av allt som sprutas på grödorna.

    Så sent som i december greps tolv distributörer och fem ton medel beslagtogs när man gjorde husrannsakan på ett hundratal platser. Tillslaget var ett av flera där sammanlagt 92 personer greps. Rocky Rowe, som samordnar den europeiska kemikalieindustrins motreaktion, beskriver läget som akut och farligt.

    en färsk rapport uppskattar ECPA att 5-7 procent av alla bekämpningsmedel säljs illegalt inom EU. I pengar innebär det en svart marknad värd hisnande 4-5,5 miljarder kronor, skriver SvD.

    En hel del av de grönsaker och den frukt vi äter i Sverige kommer från de aktuella länderna. Det innebär att kontrollen på det som importeras måste öka. Jag sätter en peng på att vi snart kommer att höra av de svenska myndigheterna, Jordbruksverket och Livsmedelsverket, i det här ärendet. De brukar reagera, inte vara proaktiva.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:20

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.