Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Säkerhetshål i PDF-läsare
  • Allmänt 23.02.2009

    Den som använder Adobes program Acrobat och Reader riskerar att få datorn kapad. Trots att den allvarliga säkerhetsbristen i pdf-programmet kommer Adobes nästa programuppdatering först om tre veckor, berättar SvD. Även TT uppmärksammar SvD:s artikel.

    – Det är anmärkningsvärt, säger Robert Jonsson på Sitic till SvD.se.

    Datorprogramsjätten Adobe har gått ut med en varning för en nyupptäckt bugg i programmen Acrobat och Reader, som används för att läsa och hantera pdf-filer.

    En säkerhetsbrist i versionerna 7-9 gör det möjligt för en hacker att skicka in skadlig kod i användarens dator, och på så sätt ta över kontrollen. Problemet kan drabba både Mac- och PC-användare och är oberoende av vilket operativsystem som används.

    – Det räcker med att någon skickar en pdf som du öppnar och i pdf:en finns ett program som öppnar en ”bakdörr” i datorn där hackaren kan ta sig in, säger Per Hellqvist, it-säkerhetstekniker hos Symantec som i förra veckan upptäckte buggen.

    För att undvika att drabbas rekommenderas Adobe-användare att inte öppna pdf-filer från okända adresser och att försäkerhets skull använda Apples förhandsvisning när det gäller pdf-filer från säkra avsändare.

    Eftersom trojanerna tar sig in via sidor med java-script går det också bra att gå in under inställningar och ta bort java-script, skriver SvD.

    Det sistnämnda rådet lär dock innebära att man inte kan använda en hel del webbplatser.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:33

  • En Kommentar

    • Typpen skriver:

      OK Jag har acrobat 5.0 men ändå vill webläsaren öppna acro32.exe när man klickade på en bild- vilket betyder att buggen exploateras redan och detta var igår- Antar att inget hände, men hela saken är den , acrobat laddades blixtsnabbt och öppnade? kanske bilden,men då dialogrutan kom-med texten ”Acrobat är inte din vanliga läsare för den typen dokument(ändra) kom up.Stände av Firefox i Taskmanager coh körde Antivirus men den hittade ingen skadligt- men själva händelsen borde inte ägt rum så nåt var nedladdat.Virusprg var F-secure.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.