Det har kommit mejl till bloggen från Sveriges Konsumenter. Det vidarebefordras ograverat eftersom jag håller med:
Veckans väckarklocka – När är fisken fångad?
Fisk är nyttig mat och vi uppmanas att äta mer än de ca 20 kilo vi äter per person och år. Allt fler sorter dyker också upp i fiskdiskarna. Mycket av den är färsk, i bemärkelsen att den inte är eller varit fryst. Men hur är det egentligen med den färskheten? I tider när transportvägarna blir allt längre får vi konsumenter inte reda på vilken dag fisken dragits upp ur havet. Sveriges Konsumenter anser att det är ett självklart intresse för konsumenterna att få reda på detta för den färska fisken. Långtifrån alla klarar att själva se att fisken är ”gammal”, visar undersökningar.
Sveriges Konsumenter
Andra bloggar om: Livsmedelshandel, Fisk, Datummärkning, Fångstdatum
Det är svårt att hitta bra mat för en kritisk konsument idag.
Inte nog med att fisken är halvrutten idag, den finns ju inte.
Inte vildfångad i varje fall.
Odlad lax är inte ens skräpmat. Den är inte människoföda.
Svenskt kött är extremt dåligt. SvD skrev om det i somras.
Omega6/omega3 förhållandet skall vara kring 1 eller lägre som i fisk som är vildfångad. Kötter, det svenska, höll 19, 21 upp till 39 gånger mer omega3 än omega6.
Omega6 är inte bra för att det ger på sikt kärlkramp, blodpropp, stroke och hjärtinfarkt och för tidig död.
arne andersson: Du verkar ha snöat in på olika omegor. Jag kan inte hålla med om kött och fisk av olika ursprung. Min grundinställning är att åter du allsidig kost behöver du inte bekymra dig.
Själv är jag förvisso bortskämd med bra fisk eftersom min mamma kom från Åland. Vi har fortfarande hennes föräldrahem som fritidshus och en granne där som är fiskare. Men odlad lax är inte fel det heller. Precis som med kött är det inte ursprungslandet som räknas, utan kvaliteten.
dream on…