Dagens medicin tillhör inte de tidningar jag brukar bevaka i min jakt på konsumentnyheter, men via SvD hittar jag en intressant artikel. Den handlar om storleken på barnskor.
Nio av tio barnskor som säljs är mindre än vad tillverkaren uppger. Enligt schweiziska forskare kan det leda till att barn får allvarliga skador, rapporterar Dagens Medicin.
Efter att ha undersökt storleken på skor som skolbarn bär kunde läkarna i Schwiez konstatera att 90 procent av skorna var mindre än den storlek som tillverkaren uppgav.
Dagens Medicin skriver att 248 skolbarn ingick i studien, 120 flickor och 128 pojkar. Man mätte längden på deras fötter, innermåttet på skor samt vinkeln på deras tår.
En tredjedel av uteskorna passade perfekt. Över hälften var för små och drygt en tiondel för stora. 60 procent av inneskorna var för små, 10 procent för stora och 28 procent lagom i storlek.
3,3 procent av barnen kunde bedömdes ha hallux valgus, vilket innebär att deras stortår vinklats fel så att en ömmande bula utvecklats på sidan av foten nedanför stortån.
Nu anser forskarna att föräldrar bör vara lite mer vaksamma och mäta sina barns fötter – och deras skor – en gång i månaden, åtminstone om barnen har en period då de växer mycket, skriver Dagens medicin.
Frågan är hur stort problemet egentligen är. Mina barn brukar klaga när de känner att skorna börjar bli för små. Och det händer flera gånger per år, de växer ju i raketfart.
Är skotillverkarna så beräknande att de säljer för små skor för att man skall tvingas köpa nya skor snabbare? Eller finns den någon annan rimlig förklaring?