Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Hälften av den mat vi slänger är ätbar
  • Mer än hälften av den mat vi slänger i sophinken går fortfarande att äta. När avfall från 72 hushåll i Bromma analyserades hittades nästan ett kvarts ton prima mat på bara en vecka. ”Våga lita mer på lukt och smak”, uppmanar Konsumentföreningen Stockholm. Ingressen kommer från SvD, som besökt KfS seminarium där undersökningen presenterades. Även GP och DN berättar om undersökningen.

    Redan förra året uppskattade KfS att drygt en fjärdedel av alla de högförädlade livsmedel vi kånkar hem från butikerna slängs. Men hittills har ingen vetat säkert hur mycket av detta som hunnit bli gammalt och hur mycket som hade gått att äta upp.

    Slutsatsen var att hushållen i snitt slängde 5,6 kilo mat i veckan och att mer än hälften av detta, 57 procent, slängts i onödan och hade gått bra att äta. Visst fanns gränsfall och som ätbara dylika noterades mat som skrapats från tallrikar, brödkanter, köttsvålar och fruktskal från exempelvis äpplen. I högen av oätliga matsopor placerades exempelvis tepåsar, kaffesump, ben och skal från apelsin, banan och potatis.

    – Förpackat bröd slängdes allra mest, men även stora mängder ris och pasta. Däremot kunde vi inte mäta hur mycket mjölk och andra flytande livsmedel som hällts ut i slasken, säger Anna Carlsson på Konsumentföreningen Stockholm till SvD.

    I rapporten ingår även en attitydundersökning, berättar GP. Resultatet av den visar varför mat slängs i onödan. När mat slängs bara för att bäst före-datumet har gått ut anges bland annat rädsla för att bli sjuk som skäl.

    – Om maten har förvarats på rätt sätt och dessutom luktar och smakar bra är den oftast okej att äta, även om bäst före-datumet har gått ut. Men det är uppenbart att detta inte är självklart för alla, säger Louise Ungerth chef för konsumentfrågor på KFS till GP.

    Det här är ett oerhört slöseri. Eller som SvD uttrycker saken: Vårt berg av matsopor har seglat upp i topp i klimatdebatten. Och det finns goda skäl. Den långa kedja som för maten från jord till dukat bord står för en fjärdedel av människans totala klimatpåverkan och halva övergödningen. Helt i onödan dessutom om maten aldrig blir uppäten.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:30

  • En Kommentar

    • Louise skriver:

      Hej Carl,
      Kul att du uppmärksammar vår ”Rapport från en slaskhink”. Studien är liten, endast 72 hushåll, så vi kanske inte kan dra slutsatsen att alla hushåll i Sverige slänger 5.6 kilo mat per vecka i onödan.
      Men mycket mat slängs, inte tu tal om det. Vare sig det är i Bromma eller på andra håll. Läs mitt inlägg http://louisekonsumentkoll.se
      där har jag skrivit lite mer om varför vår studie handlade om hushållen i Bromma.
      Förresten, tack för alla superbra tips jag fick av dig när det gäller bloggandet. Inte minst att lägga in snygga bilder, där har jag ett och annat att lära…
      Många hälsningar
      Louise

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.