Chokladen i ditt påskägg kan komma från odlingar där barn arbetar under tvång bland livsfarliga kemikalier. Trots att de svenska chokladjättarna känt till problemen i flera år kan de inte garantera bra arbetsförhållanden i kakaoproduktionen, berättar SvD.
Det handlar om kakao som används av de tre största chokladföretagen i Sverige – Cloetta och Fazer, Kraft Foods och Nestlé. Några av deras populära varumärken är Dumle, Kexchoklad, Daim, Marabou och Smarties.
Företagen uppger själva att större delen av kakaon i deras produkter kommer från Elfenbenskusten och Ghana, de två länder som står för 70 procent av världens kakaoproduktion.
Villkoren för arbetarna på odlingarna där är ofta mycket dåliga. Barnarbete förekommer i Elfenbenskusten, men även i Ghana. Arbetet är tungt och farligt. För att skära loss de mogna kakaofrukterna används machetes, vilket ofta leder till skärskador.
Plantorna besprutas med giftiga bekämpningsmedel, oftast av arbetare som jobbar utan skydd. Ett av medlen kan leda till ögonskador, hudutslag och i värsta fall angripa lungorna med dödliga följder.
Uppgifterna kommer från en ny rapport från organisationen Swedwatch som SvD har tagit del av.
Andra bloggar om: Choklad, Kakao, Arbetsvillkor, Barnarbete
Lämna ett svar