Har du lagt märke till att alla ägg är märkta med en kod som består av både bokstäver och siffror? Åtminstone om du köpt dem i en affär. Kan man äggkoden är det lätt att få veta en hel del om vår favorit på påskbordet.
Koden säger inte bara under vilka förhållanden värphönsen lever och i vilket land äggen är värpta, utan också vem producenten är.
Den första siffran på ägget är nog den de flesta är mest intresserade av. Den visar hur äggen är producerade:
Siffran 0 – Äggen är ekologiska och Kravmärkta.
Siffran 1 – Äggen kommer från höns som är frigående utomhus.
Siffran 2 – Äggen kommer från höns som är frigående inomhus.
Siffran 3 – Äggen kommer från höns i burar
Efter den första siffran i koden kommer två bokstäver som visar i vilket land ägget är värpt. SE innebär exempelvis att äggen är svenska. FI betyder Finland och PL Polen.
De tre siffrorna efter landskoden anger vilken produktionsanläggning äggen kommer i från. Om äggen är tvättade har de en symbol i form av en fyrkant.
Dessutom berättar TT att svenska påskfirare kan äta ägg med extra gott samvete, för ägg är nyttigare än Livsmedelsverket tidigare trott. Äggen är rika på folat, jod och selen och innehåller även E-vitamin, järn och zink.
DN berättar att ägg är en av de klimatsmartaste proteinkällorna, enligt en ny forskningsrapport.
Glad påsk! Idag blir det ägg till frukost!
[…] och främst vill jag göra reklam för mitt tidigare inlägg om märkningen av ägg. Med hjälp av märkningen kan du se hur äggen är […]