Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Inflationen nära noll
  • Priser, Privatekonomi 14.04.2009

    Konsumentpriserna steg med 0,3 procent från februari till mars, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Inflationstakten var 0,2 procent, jämfört med 0,9 procent i februari. Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna, berättar TT i en artikel som publiceras i många tidningar.

    Under det senaste året har framför allt räntesänkningar och lägre priser på drivmedel sänkt inflationstakten. Bara de lägre räntorna, minus 23,8 procent, har sänkt inflationstakten med 1,4 procentenheter.

    Åt andra hållet har stigande matpriser bidragit. På ett år har matpriserna stigit med 4,5 procent och därmed bidragit till inflationen med plus 0,6 procentenheter. Höjda hyror och högre elpriser har också bidragit positivt till inflationen.

    Inflationstakten låg under marknadens förväntningar. Enligt en Reuters-enkät hade analytiker i snitt räknat med 0,4 procent i inflationstakt i mars, skriver TT.

    Jag undrar om inte matprishöjningarna till stor del beror på en svagare krona. Priserna på till exempel grönsaker har stigit rejält, som jag berättat om tidigare. Men för att konstatera det, måste man gå igenom SCB-statistiken i detalj.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 13:58

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.