Finländska mejerikoncernen Valio har återkallat ett parti förorenad matlagningsgrädde från butikerna. Förtjockningsmedel som innehåller giftiga rester har använts i tillverkningen av 10-procentig och 15-procentig grädde, uppges i en TT-artikel som publiceras i SvD.
Grädden som återkallas har tillverkningsdatum i början av juli, och har bäst före-datum den 17 oktober eller tidigare. Återkallandet gäller både den vanliga varianten och den laktosfria matgrädde som Valio marknadsför också i Sverige.
Det verkar handla om rester av dioxin och pentaklorfenol i livsmedelstillsatsen guarkärnmjöl, E412. Det används som förtjockningsmedel i en rad livsmedel, enligt ett pressmeddelande från livsmedelsverket. Det aktuella partiet guarkärnmjöl kommer ursprungligen från en indisk tillverkare.
Uppdatering: I ett pressmeddelande bekräftar Livssmedelsverket min förmodan, det var fråga om det aktuella förtjockningsmedlet. Livsmedelsverket skriver också:
”Utifrån den information som finns i dag utgör förekomsten av dioxin ingen omedelbar hälsorisk för konsumenterna, men eftersom dessa ämnen kan ge en rad skadliga hälsoeffekter på sikt ska människor inte utsätts för ämnena i onödan under lång tid”
Andra bloggar om: Valio, Grädde, Laktosfri, Guarkärnmjöl, E412
Lämna ett svar