Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fusk med datummärkning – nytt fall
 • Flera stora livsmedelsföretag fuskar med datummärkningen på köttprodukter. På etiketten står det att köttet är nyförpackat när det kommer ut i butiken, trots att det kan ha legat färdigpackat på ett lager i upp till tio dagar. Det visar Ekots granskning.

  Vi befinner oss på Schenker Coldspeds kyl- och fryslager i Örebro. Här packar och märker Schenker matvaror på uppdrag av regionens livsmedelsföretag.

  När Livsmedelsverkets veterinär kom till lagret i Örebro för en inspektion i november förra året fann han allvarliga brister.

  I kylen upptäckte han stora mängder färdigpackad falukorv, prinskorv och hackkorv, som låg i kylen och väntade på transport.

  Schenker, som säger sig vara marknadsledande i Sverige på lagring av kylvaror, hade packat korvarna på uppdrag av ett lokalt charkföretag över en vecka tidigare, men det var det inte tänkt att konsumenterna skulle få veta.

  När korvarna har levererats ut till lokala Konsum- och Ica-handlare stod det att de var nypackade, alltså packade samma dag som de skickades till affären.

  I själva verket hade de legat färdigpackade i upp till tio dagar på lagret och väntat på transport.

  – Det kan låta konstigt, men vi har tolkat det som förpackningsdatum, det är en miss som vi har rättat till. Det är bara att beklaga, säger Patrik Renström, som är platschef på Schenker Coldsped i Örebro till Ekot.

  Förklaringen låter ganska ihålig. Ordet förpackningsdatum är väl ganska entydigt. Historien kommer antagligen att få ett rättsligt efterspel.

  Uppdatering: Sent omsider kommer nu DN och SvD med artiklar om avslöjandet. Men konstigt nog har jag inte sett någon TT-artikel!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:18

 • 3 Kommentarer

  • Erik skriver:

   Detta kan inte vara särskilt ovanligt. Som tonåring extrajobbade jag på en firma som tillverkar kött- och matprodukter i slutet på 80-talet och där efterdaterade man i princip allt. Det var ingen diskussion om det hela, ingen på företaget lyfte på ögonbrynen åt det. Själv tyckte jag att det var väldigt skumt, men alla anställda betedde sig som om datumrutinerna var normal branschstandard. Fast de hade säkert rätt i att efterdatering var/är ”normalt” – vilket i så fall är ganska problematiskt.

  • Carl Johan Törnell skriver:

   Jag tycker datummärkningen är rena idiotin. Den leder ju blott till att enorma mängder fullt tjänlig mat slängs därför att bäst-före-datumet har passerats. Så gör de flesta. Och industrin tvår sina händer naturligtvis, för de får ju sälja mer mat.

   Ta bort datummärkningen. Då kan vi äta maten så länge den är färsk.

  • Second Opinion skriver:

   Hej!

   Jag vill tipsa om en artikel om det här på Second Opinion:

   Felmärkt kött i princip inte farligt

   Flera stora livsmedelsföretag fuskar med datummärkningen på köttprodukter, rapporterar Ekot. Vilseledande – men inte farligt, säger Livsmedelsverkets experter.

   http://www.second-opinion.se/so/view/375

   Gå in och tyck till och kommentera. Sprid gärna länken vidare!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.