Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Här lönar det sig att bygga nytt
  • RuckelGlöm tröttsamma visningar och frustrerande budgivningar. Väljer du att bygga nytt tar du kontroll över villaköpet. I storstadskommuner och många kustkommuner är det oftast en bra affär, skriver Dina Pengar i en artikel.

    En vägledning ges av den så kallade Tobins q-kvot på husmarknaden. Det är marknadsvärdet på befintliga hus dividerat med produktionskostnaden för ett nytt hus.

    Om kvoten är över ett är det mer fördelaktigt att bygga nytt än att köpa ett äldre hus på marknaden. Riktigt höga värden får storstadskommuner som Solna, Sundbyberg, Danderyd, Lidingö och Stockholm.

    Siffrorna bör naturligtvis tas med en nypa salt. För en bra och inte alltför dyr tomt måste också till om nybyggt ska slå köp av en äldre villa. Att ställa sig i en kommunal tomtkö är en bra start, skriver Dina Pengar.

    Institutet för bostadsforskning har tagit fram en tabell över q-kvoten för samtliga kommuner i Sverige. Den finns i artikeln.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:37

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.