En kontokredit är en bra låneform om du bara använder den då och då och inte alltid står på minus. Det är SvD:s E24 som reder ut saken.
Det är stor skillnad mellan bankerna. Hos en del finns många avgifter kring kontokrediten, hos andra är det avgiftsfritt.
Först och främst kan du behöva betala en uppläggningsavgift när du får en kontokredit. Därefter kan du få betala en årlig avgift för att ha krediten, ibland kallad kontraktsränta. Dessutom betalar du hos alla banker låneränta på det belopp du verkligen lånar.
När du jämför kontokrediter är det viktigt att se till den effektiva räntan. Det är den ränta du betalar inklusive alla avgifter mätt efter några typlån.
Ett exempel är Nordea där låneräntan är 7,5 procent. Men om du har en kredit på 10 000 kronor och lånar hälften av detta så betalar du en effektiv ränta på 16,42 procent som vanlig kund och 12,57 procent som förmånskund.
Hos Ica-banken är räntan ungefär densamma, 7,45 procent. Men den effektiva räntan är betydligt lägre än hos Nordea, nämligen 7,71 procent.
Det är mycket svårt att jämföra kontokrediterna och villkoren hos de olika bankerna. Till skillnad från exempelvis bolån finns inte heller aktuella sammanställningar och tabeller. Men en del fakta går att hitta på bankernas hemsidor.
Vet du att du bara i undantagsfall kommer att utnyttja krediten bör du inte ha ditt lönekonto med kredit hos en bank som tar ut en hög årlig avgift på krediten, skriver E24.
Andra bloggar om: Lönekonto, Kontokredit, Avgifter, Ränta, Effektiv ränta
Lämna ett svar