För några veckor sedan lämnades 7,4 miljoner inkomstdeklarationer in till Skatteverket. Få av dem blir granskade. Skatteverket inriktar sig istället på specialgranskningar av till exempel pengaflöden till skatteparadis. Och snart kan de allra flesta slippa deklarera, berättar Sydsvenskan.
Skatteverket har en medveten strategi att inte granska det stora flertalet deklarationer.
– Våra resurser är mindre idag än tidigare, och då måste vi utnyttja dem på ett smartare sätt. Dessutom har förutsättningarna ändrats. Idag har vi en helt annan kontroll på uppgifterna eftersom vi får dem direkt från källan och inte måste lita till de enskilda deklaranterna, säger Kay Koijer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Han tror inte att samhället går miste om miljarder kronor för att man inte synar varje deklaration.
– Däremot kan vi få in mycket pengar genom att specialgranska till exempel svartjobb och finansiella transaktioner med utlandet, säger han.
Är det nödvändigt att deklarera när så få deklarationer blir granskade?
– Vi vill införa samma modell som i de andra nordiska länderna. Där tillämpar man så kallat tyst medgivande för alla med okomplicerade deklarationer. Bara om kontrolluppgifterna inte stämmer behöver man skicka in rätt uppgifter till skattemyndigheten och skriva under, säger Kay Kojer till Sydsvenskan.
Andra bloggar om: Skatter, Skattedeklaration, Granskning, Skatteverket
Lämna ett svar