Vad vore sommaren utan glass? Mycket nyttigare!
Det anser Chalmersprofessorn Göran Petersson som har forskat i flera år kring fett och kolhydrater, berättar GP. Han har undersökt hur socker och fett samspelar och påverkar blodsockernivå, insulinutsöndring och fettinlagring. För att belysa sina slutsatser har han valt en produkt som är högaktuell så här års.
– Jag vill lyfta fram den farliga kombinationen av socker och fett. Glass innehåller ofta ovanligt mycket av båda, säger Göran Petersson.
Glass som sötats med olika former av glukos är extra dåliga ur hälsosynpunkt, anser Göran Petersson. Sockerarten glukos har ett högre GI-värde, det vill säga höjer blodsockret mer än vanligt socker som är sammansatt av hälften glukos, hälften fruktos. Det är inte heller ovanligt att glukos förekommer under namnen glukossirap eller druvsocker, säger han till GP.
Resonemanget verkar lite väl teoretiskt, så jag undrar vilka bevis han har för sin teori. Till dess såna kommer fram tänker jag högaktningsfullt strunta i professorns råd. Glass är gott!
Andra bloggar om: Glass, Fett, Socker Hälsa
Lämna ett svar