Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bankerna och barns sparande
  • slantarTidningen HD berättar en trist historia. Ett par hade hjälpt barnbarnet att spara till en hett efterlängtad DVD-spelare. Barnet hade lagt sina slantar i sparbössan och de bedömde att målet var nått, pengarna skulle räck.

    Men banken ville annorlunda. När de granskade insättningskvittot fann de en minuspost på 75 kronor. Swedbank hade tagit betalt för att räkna slantarna. Den efterlängtade DVD-spelaren fick vänta.

    När jaag var grabb och gick i småskolan fick vi en sparbössa och en sparbanksbok av sparbanken, det som numera heter Swedbank. Någon gång per år fick vi ta med bankbok och sparbössa till skolan, där de hämtades av banken. Efter ett par dagar fick vi tillbaka bössan och bankboken, med pengarna insatta – utan avgifter.

    På den tiden tyckte sparbankerna att det var bra att barnen lärde sig att spara. Vi fick också tidningen Lyckoslanten med berättelsen om Spara och Slösa. Tidningen finns kvar men bankernas attityd har ändrats. Det gäller att ta betalt för allt, även av barnen.

    Attityden är trist, det handlar trots allt bara om att hälla slantarna i en maskin som räknar dem. Det borde vara gratis, åtminstone för barn. Swedbank är inte ensamma, liknande attityd finns hos alla banker. Men ett tips kan vara, växla till sedlar i någon affär. Många butiker är intresserade av att få växelpengar.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:23

  • 2 Kommentarer

    • Johan skriver:

      Hej!
      Vissa ICA-butiker har ställt upp fria inväxlingsautomater, just för att få in växel. Då slipper man ge mer pengar än nödvändigt till de, enligt min uppfattning, supergiriga bankerna. Har de betalat tillbaka pengarna de fick av skattebetalarna/bankakuten förresten?
      Vänligen
      Johan

    • […] har tidigare berättat om ett fall där Swedbank tog ut en avgift när ett barn skulle sätta in sina sparpengar. Nu läser jag en artikel i DN där de testat […]

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.