Varje dag brinner tre bostäder i Stockholms län, varje år dör omkring tio personer i bränder, berättar DN. Siffrorna har varit desamma i många år, brandförsvaret har inte märkt någon skillnad sedan lagen om brandvarnare infördes 2003.
– Vi måste bryta den trenden. Brandvarnare är jättebra, vi får cirka 1.000 brandvarnarlarm från grannar varje år. Men det är ingen allenarådande lösning, säger brandingenjör Anders Bergqvist. Framför allt när det gäller dödsbränder finns en stark socioekonomisk koppling.
Vissa grupper är mer utsatta, de som har svårare att ta hand om sig själva: äldre, handikappade, missbrukare. Där är det inte alltid tillräckligt med brandvarnare för att rädda liv.
Anders Bergqvist vill göra bostadsbolag, fastighetsägare, hyresgästföreningen, socialtjänst och äldreomsorg uppmärksamma på att sociala bakgrundsfaktorer bidrar till bränder.
– Titta på individerna och miljön och gör en analys, säger han. Det finns spisvakt, som slår av när plattorna blir för varma. I lägenheter med sociala kontrakt, där man har en hög riskfaktor, kan man sätta in en sprinkler och mindre eldfängda möbler, säger han till DN.
Andra bloggar om: Brandvarnare, Bränder
Lämna ett svar