web analytics
 • Lagstiftning, Regeringen 23.06.2009

  Vid halvårsskiftet träder en rad nya lagar i kraft. Några av dem påverkar din privatekonomi och andra ditt privatliv. Jag ska försöka sammanfatta utifrån en artikel på SvD:s E24.

  På det privatekonomiska området har vi skatteavdraget för hushållsarbete som nu utvidgas till att också gälla reparationer, underhåll samt om- och tillbyggnader av bostäder. Därmed omfattas såväl tvätt, städning och barnpassning som målning och tapetsering. Nytt är också att köparen får skattelättnaden direkt vid köpet.

  Vidare upphör miljöbilspremien den 30 juni och ersätts av en generell skattebefrielse för miljöbilar från och med den 1 juli 2009. Det blir ekonomiskt sämre för privatpersoner, men en förbättring för företag.

  Regeringen vill att konkurrensen mellan olika tågbolag ska öka, och att det i förlängningen gör det billigare att åka tåg. Ändringar i järnvägslagen och järnvägsförordningen innebär nu att SJ:s ensamrätt på interregional trafik upphävs och att persontrafikmarknaden stegvis öppnas för konkurrens.

  Arbetslösa som har fyllt 25 år får ökade möjligheter att få studiemedel med den högre bidragsdelen för studier inom yrkesinriktad kommunal vuxenutbildning under 2009 och 2010. Förslaget gäller för studier som har påbörjats efter den 14 mars i år.

  En barnomsorgspeng införs, det är ett bidrag som följer barnet till den verksamhet som föräldrarna väljer. Enskilda förskolor och fritidshem samt alternativa former av pedagogisk omsorg i enskild regi kan ansöka om kommunens godkännande.

  Bland andra lagändringar märks också att svenska pass numera ska förses med fingeravtryck. Undantag görs för barn som är under sex år och personer som av fysiska skäl är permanent förhindrade att lämna fingeravtryck.

  Från första juli bryts också Apoteksmonopolet och Apoteket AB:s ensamrätt att bedriva detaljhandel med vissa läkemedel försvinner, enligt E24.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 6:24

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.