Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dammsugartest – välj inte påslöst
 • Tidningen Råd & Rön har i sitt kommande nummer provat 23 olika dammsugare, som refereras av GP.

  Nästan alla fungerar bra på hårda golv, i alla fall så länge maskinen är nytömd. Men när det gäller mattor och golvspringor är det stora skillnader. Många fungerar uselt när de blir fulla – vissa modeller tappar sugförmågan helt när de svalt 400 gram damm.

  De modeller som har dammbehållare istället för påse får generellt lägre betyg. De är särskilt dåliga på att suga upp hund- och katthår från mattor, något som de flesta påsdammsugare klarar bra.

  Segrare i provningen är Electrolux Ultra One Z, som har den bästa sugkraften och en behagligt låg ljudnivå. Testresultatet är det bästa någonsin för en dammsugare, skriver Råd & Rön. Maskinen kostar runt 3 000 kronor i handeln.

  Ett prisvärt alternativ är Miele S 5781 HEPA, som har nästan lika bra dammupptagning och säljs för omkring 2 000 kronor.

  Sämst i testet är den påslösa dammsugaren Twins H20 Vac Turbo, som ”suger extremt dåligt” enligt testarna, skriver GP.

  Tyvärr kan jag inte, som vanligt, länka till R&R:s test. De har fortfarande den dåliga smaken att låsa sina testartiklar. För att läsa dem på nätet måste du betala. Du kan dock traska iväg till biblioteket och läsa testet där – gratis.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 8:40

 • 3 Kommentarer

  • stina skriver:

   TACK! Vilken bra sida. Jag hittade den info jag sökte ang damsugare.
   /stina

  • Ewa skriver:

   TACK!! Detta var ju toppen – Jag hittade den info som jag sökte. //Ewa

  • Ingemar skriver:

   Hej!

   Jag kan inte alls hålla med om testresultatet! Vi har två likvärdiga dammsugare, varav den ena påslös den andra med påse. Den påslösa köpte vi egentligen för att ha när man håller på med snickeri, heminredning, bilen m.m. kort och gott.

   Vi har ärvt en katt efter min avlidna mor som är en rödrasig sort och som man kan städa mycket och ofta efter. Vi har också haft en svensk lapphund med liknande pälsegenskap, och deras fällning av päls kan mest liknas vid och blir något som liknar dammråttor.
   Vi har också köpt ett speciellt djurmunstycke på Kjell & Co som är super för päls på mattor och textil. Med vanligt munstycke såg det likadant ut när vi var färdiga som när vi började!
   Den påslösa har den fördelen att den tar all päls men vi måste tömma efter varje dammsugning och blåsa filtret ca varje kvartal. Filtret har samma konstruktion som ett luftfilter till en bil.

   Påsdammsugaren tar helt OK med ny påse i men blir dyr i drift för skall det fungera bra fortsättningsvis också så måste man sätta i en ny påse efter var eller åtminstone varannan dammsugning. Det blir dyrt och därför är den påslösa bättre.

   Vi har absolut inte märkt att den påslösa skulle vara sämre, snarare tvärtom, och i synnerhet som vi sedan länge haft möjlighet att jämföra båda varianterna under samma omständigheter.

   Så tyvärr ger jag inte mycket för det testet!

   Med vänliga hälsningar
   Ingemar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.