Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dumheter om diet
  • När vissa snillen spekulerar kör de ibland i diket. Snillet i det här fallet är journalist på SvD och har skrivit en artikel som rubricerats ” GI-mat hade hämmat vår utveckling”.

    Rubriken har journalisten inte satt men inledningen till artikeln lyder: ”Hade våra förfäder gått på GI-diet hade människan inte varit så utvecklad som vi nu är. Det anser amerikanska forskare, och visar att mat rik på kolhydrater var viktig för människans utveckling”.

    Var han fått det där med GI-diet ifrån är höljt i dunkel. SvD-artikeln verkar bygga på en artikel på BBC:s webbplats. Den nämner inga moderna dieter med ett enda ord.

    Det handlar om forskning som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature Genetics. Artikeln handlar om utvecklingen av den gen, Amy1, som styr vår förmåga att bryta ner stärkelse. Genen styr bildningen det enzym, amylas, som finns i saliven.

    Forskarna fann att genen hade utvecklats i den tidiga människan. De spekulerar i att utvecklingen hängde samman med övergång till en mer stärkelserik diet. De tidiga människorna kanske kompletterade sin kost med till exempel rötter, vilket kunde vara en utvecklingsfördel. De fann vidare att människor som levde i en omgivning där konsumtion av stärkelserika produkter också hade fler exemplar av Amy1-genen i sitt genom. Undersökningen pekar snarast på naturens otroliga förmåga att anpassa oss, och allt levande, till omgivningen. Här dyker farbror Darwin upp igen.

    Det enda detta har att göra med GI-dieten är att stärkelse är en form av kolhydrat. Men GI-dieten undviker i första hand snabba kolhydrater som socker. Atkins-dieten är ännu mer konservativ när det gäller kolhydrater i allmänhet. Det kanske är det exemplet man skulle använt i stället, när SvD-snillen spekulerar!

    Andra bloggar om: , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 18:52

  • En Kommentar

    • Snillet skriver:

      ”GI-diet” ska nog inte tas så bokstavligt i artikeln, utan är den diet som de flesta förknippar med kolhydratfattig kost.

      För att leva ett sunt långt liv ska man koncentrera sig på det totala energiinnehållet i kombination med att se till att man äter varierad kost. Men framförallt – att röra på sig!

      Dumma dieter dissas därmed distinkt!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.