Det har kommit ett förslag om en speciell skatt på landsvägstransporter. Det ger mig ett utmärkt tillfälle att rasta en av mina gamla käpphästar. Jag har gjort flera radiokrönikor i ämnet, här har du en. Varför är vi så dåliga på att konsumera det som produceras i närområdet?
Varför ska vi till exempel äta franska eller sydamerikanska äpplen på hösten, när vi har så otroligt fina svenska äpplen. En gåta för mig.
Priset spelar naturligtvis en roll. Men varför ska varor behöva bli dyrare genom att fraktas fram och tillbaka genom landet. För något år sedan intervjuade jag Coops kvalitetschef, Åke Natt och Dag. Han berättade då att all frukt och alla grönsaker måste fraktas till deras centrallager i södra Sverige, jag vill minnas att det var i Ängelholm. Anledningen var att de skulle kvalitetskontrolleras. Efteråt distribuerades de ut över landet. Transporterna gör naturligtvis allt dyrare. Som jag ser det, i onödan.
En av stordriftens nackdelar. Producenterna måste kunna leverera stora mängder, som transporteras långa vägar. Små, lokala, producenter göre sig icke besvär.
Här i Sverige finns det en mängd små producenter, som gör fantastiska produkter. Men ofta i små mängder. Jag kan inte fatta varför de inte kan ta vägen direkt in i butikerna. Kvalitetskontroll kan väl ske ändå. Utan att transportera allt kors och tvärs genom landet. Miljö- och kostnadsvinst och inte minst mångfald!
Andra bloggar om: Lokalt producerat, Regionalt producerat, Lokalt, Regionalt, Mat, Livsmedelshandel, Transporter, Mångfald
Ja, och dessutom är det vetenskapligt bevisat att det ät bra för hälsan att äta produkter från det område man kommer ifrån!
Ja, jag håller helt och hållet med! Att äta produkter från det område man kommer ifrån är inte bara bra för hälsan, utan det är också billigare eftersom man sparar pengar på transporten!
jag undrar hur det blir med regional mat inom EU, t ex med striden om ”oscypek” mellan Polen och Slovakien
Jag tycker att det är ens plikt att upskatta produkter från det omräde som man kommer ifrån.