Det är egentligen ingen nyhet alls, att högt intag av D-vitamin minskar risken för svåra sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdom. Dessutom förebygger vitaminet benskörhet. Anledningen till att media åter rapporterar om detta gamla rön är en nyligen publicerad WHO-studie.
Det är en så kallad meta-studie där data från 18 andra studier sammanställts och vägts mot varandra. Även denna studie visar entydigt att extra D-vitamin är bra.
D-vitamin bildas naturligt i kroppen när solljus träffar huden. Men i Sverige, med sin mörka årsttid, berikas mjölk och margarin med vitaminet. Det enklaste sättet att få i sig extra D-vitamin är att äta fet fisk som lax, makrill, sill och strömming. Du kan också äta lever.
Åter igen – ät mer fisk. Att det dessutom är gott med fisk är ingen nackdel.
Andra bloggar om: D-vitamin, Forskning, Fisk, Lax, Makrill, Sill, Strömming
Lämna ett svar